Hasznos minialkalmazások az Ubuntu Linux rendszeren

Gondolom sokan látták már az új windows-ban található oldalsávot - vista sidebar -, melyen néhány - amennyi ráfér... - minialkalmazás, például naptár stb. található. Bemutatok egy lehetőséget, amellyel az Ubuntu rendszerünket bővíthetjük ki szükségleteink és ízlésünk szerint, munkaasztalunkon bárhová elhelyezhető minialkalmazásokkal.

1.) Telepítés

Terminál-ban telepítsük fel a szükséges programcsomagot:

sudo apt-get install screenlets

2.) Használat

Sikeres telepítést követően indítsuk el Terminál-ban a következő parancs segítségével:

screenlets-manager

A megjelenő ablakban láthatjuk a jelenleg beépített minialkalmazásokat, melyeket bal egérgombbal rákattintva és jobboldalt a Launch/Add feliratú gombot megnyomva tudjuk hozzáadni a rendszer munkaasztalához.

Az elindított minialkalmazásra jobb egérgombbal kattintva tudjuk beállítani a méretet - Size - %-értékkel, a lehetséges megjelenési témát - Theme -, a minialkalmazás ablakának viselkedését - Window, például nem elmozdítható, minden munkaasztalon megjelenő, más ablakkal takarható stb. - és egyéb tulajdonságait - Properties... -, ahol az Options fülön további lehetőségeket kapunk.

A munkaasztalhoz hozzáadott minialkalmazást eltávolítani a rá jobb egérgombbal való kattintással és a Quit this... kezdetű menüponttal tudjuk. Ezután később hozzáadni a Screenlets Manager ablakából tudjuk ismét.

Az egyes minialkalmazás beállításait alapértelmezésre visszaállítani a Screenlets Manager-ben egy minialkalmazást kiválasztva a Reset Screenlet Config gomb megnyomásával tudjuk.

Az összes általunk elindított minialkalmazást bezárni a Close all Screenlets gomb megnyomásával tudjuk.

További, általunk letöltött minialkalmazást telepíteni az Install Screenlet menüponttal tudunk.

3.) Kapcsolódó weboldalak

- A Screenlets hivatalos oldala

- További hasznos minialkalmazások

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.